Γιώργος Μπαζίνας

C
Χριστόδουλος Λιθαρής

Γιώργος Μπαζίνας

Χάσαμε τον Γιώργο Μπαζίνα, που χάραξε μια εποχή και όχι μόνο: συνεκδότης της Βαβέλ με τη Νίκη Τζούδα, εκδότης του Παρά Πέντε, του Μικρού Παρά Πέντε, του Απαγορευμένου Πλανήτη, της Επόμενης Μέρας, φωνή των κόμικς και της Επιστημονικής Φαντασίας και του χιούμορ.

Ήταν δεκάδες οι κομίστες και οι συγγραφείς που έφερε στο ελληνικό κοινό — σημάδεψε μια εποχή με τον Αρκά και τη Μαφάλντα του Quino και τον Reiser. Και ειδικά όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα διάσημα μπλουζάκια τού Παρά Πέντε που ήταν η μεγάλη δήλωση «ψαγμένου» σε εκείνες τις κάπως πιο αθώες εποχές.

Προσωποποίηση της σεμνότητας και της δημιουργικότητας και της εργατικότητας, από τους ανθρώπους που ποτέ δεν περιαυτολογούσαν και δεν πλάσαραν τον εαυτό τους (μέγα λάθος στην Ελλάδα). Προτιμούσε τους ανθρώπους που μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους μέσω την ιδεών, δεν ήθελε κύκλους και ανταλλαγές εκδουλεύσεων, έδινε ευκαιρίες σε ανθρώπους και ιδέες. Το γραφείο ήταν η ζωή του, ξέχειλο από περιοδικά, φιλμ, βιβλία, πρότζεκτ σε όλους τους κύκλους της ολοκλήρωσης, με μια αφίσα του Κόρτο Μαλτέζε πίσω του.

Προσωπικά του οφείλω τεράστια ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε κάνοντάς με υπεύθυνο του Απαγορευμένου Πλανήτη (στον δεύτερο κύκλο του περιοδικού, μετά τη σπουδαία δουλειά που είχε κάνει στον πρώτο κύκλο ο Δημήτρης Αρβανίτης), μακάρι να του το είχα πει εγκαίρως αλλά νομίζω το ήξερε.

Θα λείψει πολύ σε όσους τον γνωρίσαμε, ενώ το έργο του αγγίζει έμμεσα όλους με την επίδραση που άσκησε.

Καλό κατευόδιο, Γιώργο.

[ Εικόνα: Arno, από το τχ. 24 τού Παρά Πέντε ]