Δεν θα μας νικήσουν, δεν τους φοβόμαστε

P
Πέτρος Παπασαραντόπουλος

Δεν θα μας νικήσουν, δεν τους φοβόμαστε

Γράφω αυτές τις πρώτες σκέψεις λίγο μετά τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο 14 Νοεμβρίου. Συγκλονισμένος. Οργισμένος. Αποφασισμένος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι με δεκάδες νεκρούς και δεκάδες ομήρους. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ έκλεισε τα σύνορα της χώρας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατέβασε τον στρατό στους δρόμους. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας και των κοινών μας αξιών. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο από αύριο. Η βαρβαρότητα έδειξε το απεχθές της πρόσωπο. Χτύπησε την καρδιά του πολιτισμένου κόσμου, το Παρίσι. Χτύπησε τις φιλελεύθερες δημοκρατίες με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει: την τυφλή βία.

Αυτή η πρόκληση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού πρέπει να είναι ολομέτωπη. Με τα εργαλεία του πολιτισμού μας αλλά και με τη δύναμη των όπλων. Ναι, με τη δύναμη των όπλων. Οι αυταπάτες ότι οι δολοφόνοι μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με τον διάλογο πρέπει να πάρουν τέλος. Ο φονταμενταλισμός πρέπει να πάρει την απάντηση που του αξίζει. Αταλάντευτα. Αδιαπραγμάτευτα. Εδώ και τώρα. Με μια μεγάλη συστράτευση των χωρών που ασπάζονται τις αξίες του δυτικού πολιτισμού.

Παράλληλα, πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τις αξίες μας, που μας κάνουν διαφορετικούς από τους δολοφόνους. Η συλλογική ενοχοποίηση θρησκειών, η αναπαραγωγή του λόγους του μίσους, ο ρατσισμός, μας οδηγούν στην απεμπόληση του σκληρού πυρήνα των αξιών μας.

Ας μην υποκύψουμε στη μισαλλοδοξία, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της.

Ας αντισταθούμε στο ακροδεξιό παραλήρημα που θα ξετυλιχτεί μπροστά στα μάτια μας τις επόμενες ημέρες. Η μαχόμενη φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να δώσει ηχηρά το παρόν. Υπερασπιζόμενη τις αξίες μας, το δημοκρατικό μας κεκτημένο, τον τρόπο ζωής μας, την ανοιχτή κοινωνία μας, τη νεωτερικότητα.

Ας αντιταχθούμε αποφασιστικά στους ακροαριστερούς συνωμοσιολόγους που το τυφλό μίσος τους για τις φιλελεύθερες δημοκρατίες θα τους οδηγήσει να βρουν «εξηγήσεις» και «ερμηνείες» του γεγονότος που θα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες δεν είναι τα θύματα αλλά οι θύτες.

Ας υπερασπιστούμε τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αταλάντευτα. Πρόκειται για το, μακράν, καλύτερο πολίτευμα που έχει επινοήσει ο ανθρώπινος νους. Πρόκειται για το συγκριτικά ανώτερο σύστημα κοινωνικής συμβίωσης. Με τα προβλήματα και τα ελαττώματά του, που πρέπει να τα διορθώσουμε, να τα μεταρρυθμίσουμε. Ας μην αφήσουμε τη Δημοκρατία ανυπεράσπιστη.

Ένα είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στους τρομοκράτες:

Θα τους πολεμήσουμε. Δεν τους φοβόμαστε. Δεν θα τους μοιάσουμε. Θα τους νικήσουμε.

Ο κύβος ερρίφθη. Alea jacta est.